Welk materiaal spoelbak kies ik?

Spoelbakken zijn verkrijgbaar in diverse materialen. Ieder materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Om een goede afweging te maken worden deze materialen voor u uitgelicht. 

  • Inox: Het materiaal Inox is een gehard materiaal en heeft een vrijwel oneindige levensduur. De spoelbak is volledig hittebestendig en laat geen bacteriën door. Deze onderhoudsvriendelijke spoelbak is uitvoerbaar in diverse kleuren en afwerkingen, waardoor het goed te combineren is met iedere keukenstijl. Het nadeel van dit materiaal is dat het gevoelig is voor kalkaanslag en niet krasbestendig is. 
  • Keramiek: Een keramische spoelbak is bestand tegen zuren, krassen en hitte. Ook dit materiaal is onderhoudsvriendelijk en verkrijgbaar in diverse tinten en patronen. Dit materiaal heeft als nadeel dat het een zwaar materiaal is dat kan breken. Daarnaast kunnen scherpe voorwerpen de glazuurlaag beschadigen.
  • Composiet: Een composieten spoelbak heeft dezelfde voor- en nadelen als een keramische spoelbak. De composieten spoelbak wordt vaak gekozen in combinatie met een composieten aanrechtblad. Dit materiaal sluit naadloos op elkaar aan, waardoor u een mooie eenheid in de keuken creëert. 
  • Kunststof: Een kunststof spoelbak is hittebestendig, eenvoudig in onderhoud en niet duur. Ook dit materiaal is verkrijgbaar in iedere denkbare kleur. Echter verkleurt dit materiaal gemakkelijk en is gevoelig voor krassen.

Blogbericht zoeken


Ja, ik wil gratis inspiratie

Ja, ik wil de gratis nieuwsbrief
  • Altijd op de hoogte van acties, kortingen en aanbiedingen
  • Het laatste nieuws het eerst bij jou
  • Gemakkelijk uitschrijven op ieder gewenst moment


Hoe bouw ik de spoelbak in?

Een spoelbak kan op vier verschillende manieren worden ingebouwd in het keukenblad. Je hebt de mogelijkheid uit vlakbouw, onderbouw, opbouw of vlakopbouw. Een vlakbouw spoelbak wordt vlak in het werkblad gemonteerd en vormt hierdoor een geheel met het werkblad. Een onderbouw spoelbak wordt onder of halverwege het niveau van het werkblad gemonteerd, wat het bruikbare oppervlak van het werkblad vergroot.

Een opbouw spoelbak ligt op het werkblad. Dit wordt voornamelijk gedaan bij kunststof werkbladen. Een vlakopbouw spoelbak heeft een vlakke rand welke op het werkblad wordt geplaatst. Bent u er nog niet uit welke manier het beste past bij uw keuken? Vraag dan vrijblijvend advies in een van onze keukenzaken.


Diverse uitvoeringen en afmetingen

Spoelbakken zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en afmetingen. De perfecte grootte van uw spoelbak hangt onder andere af van de grootte van uw huishouden en de aan- of afwezigheid van een vaatwasser. Wanneer u namelijk met meerdere personen uw huis deelt, zal er ook dagelijks meer vaat zijn. In dit geval is een grote spoelbak erg fijn. Wanneer u echter beschikt over een vaatwasser, hoeft dit niet perse het geval te zijn. Ook hangt de grootte van de spoelbak af van de grootte van uw pannen. Kookt u graag grote gerechten? Dan is het fijn als deze grote pannen ook in de gootsteen passen. Ook de gewenste keukenstijl in uw keuken heeft invloed op de grootte van uw spoelbak. In een landelijke keuken wordt er bijvoorbeeld vaak gekozen voor een uitstekende spoelbak. Hierdoor is deze spoelbak automatisch een stuk groter. De moderne spoelbak is daarentegen volledig geïntegreerd in het keukenblad en heeft daarom een meer minimalistische vormgeving. 

In sommige huishoudens wordt er gekozen voor een dubbele spoelbak. Een tweede, kleine spoelbak is bijvoorbeeld erg handig voor het uitwassen van groenten of het uitlekken van etenswaren. Ook kan de tweede gootsteen goed van pas komen wanneer er bijvoorbeeld iemand anders zijn handen wilt wassen of een emmer wilt legen terwijl u de vaat doet.


Kom langs in onze keukenzaak

Bent u op zoek naar een spoelbak voor in uw keuken? Neem dan ook eens een kijkje tussen de spoelbakken van KeukenConcurrent. Kom langs in een van onze keukenzaken of maak een afspraak met een van onze adviseurs en ontdek de spoelbakken met eigen ogen. De keukenadviseurs van KeukenConcurrent laten u met plezier alle spoelbakken zien en beantwoorden graag al uw vragen. 

×