Wat kost een keuken?

De aanschaf van een keuken is een leuk project. De nieuwe inrichting van de keuken zorgt ervoor dat je deze ruimte geheel naar jouw behoeften inricht, zodat koken nog leuker wordt. Een minder leuke kant aan een nieuwe keuken zijn de kosten die hierbij komen kijken. Natuurlijk zijn deze kosten onvermijdelijk, maar door dit slim aan te pakken kun je een hoop kosten besparen. Ben je benieuwd welke kosten komen kijken bij een nieuwe keuken? En ben je benieuwd naar de gemiddelde keukenprijs? Lees dan snel verder en ga goed voorbereid aan de slag met jouw nieuwe keuken.

Welke keukenelementen bepalen het kostenplaatje?

Sommige keukenelementen hebben een groter prijskaartje dan andere. Laten we beginnen bij de basis. Verschilt het design van je oude keuken veel van de nieuwe keuken? Dat kan betekenen dat leidingen en aansluitingen moeten worden verlegd. Een belangrijke keuze ligt bij de montage van de keuken. Ga je zelf aan de slag of geef je deze zware klus uit handen? Hier lees je meer over de kosten die komen kijken bij het laten plaatsen van een keuken. Om een overzicht te krijgen van de kosten per keukenelement zetten wij deze hier voor jou op een rijtje.

1. Grootte keuken

Allereerst hangen de kosten natuurlijk af van de grootte van je keuken. Een grote keuken betekent hoogstwaarschijnlijk ook meer keukenkasten. Hiermee loopt de prijs meer op dan bij een kleine keuken met minder keukenkasten. 

2. Materialen

De keuze voor het materiaal kan een groot verschil maken in het kostenplaatje. Kies je bijvoorbeeld voor natuursteen, zoals graniet, of hout, dan kom je hoger uit qua kosten dan kunststof met bijvoorbeeld een hout- of natuursteenlook. Bij het werkblad gaat het bovendien ook om de afmetingen. Een groter werkblad kost vanzelfsprekend meer dan een klein model, maar ook de dikte hiervan speelt een rol. Weeg daarom van tevoren goed de voor- en nadelen van ieder materiaal af en hou hierbij ook rekening met de kosten en het gevergde onderhoud.

3. Keukenapparatuur

Tot slot is er de keukenapparatuur, het element dat wellicht het grootste deel vormt van het complete kostenplaatje. Kies je voor hoogwaardige keukenapparatuur van een A-merk dat volledig voldoet aan de laatste ontwikkelingen? Dan ben je vrijwel zeker duurder uit dan wanneer je kiest voor goed functionerende apparatuur zonder extra functies. Ook bestaat er een verschil in kosten tussen losstaande en inbouwapparatuur. Bij inbouwapparatuur komen meer kosten kijken wat betreft de installatie. Het kan soms verleidelijk zijn om de goedkoopste opties te kiezen, maar bedenk wel dat de apparatuur lang mee moet in het gebruik en dat je waarschijnlijk duurder uit bent als je de apparaten na enkele jaren alweer wil vervangen door een nieuwer model. 

Zo bereken je de prijs van je nieuwe keuken

Om erachter te komen wat je ideale keuken zal gaan kosten kun je gebruik maken van de handige KeukenConcurrent budgetplanner. Door middel van deze budgetplanner krijg je een duidelijk inzicht in de kosten die komen kijken bij de keuken. Op basis van je voorkeuren en keuze krijg je een kostenplaatje te zien. De prijzen worden gebaseerd op de gemiddelde verkoopprijs, zodat je een duidelijk en eerlijk inzicht krijgt. Allereerst vul je de afmeting van de ruimte in en kies je voor een keukenopstelling. Vervolgens kies je uit vele kleuren en materialen. Daarnaast kies je voor een werkblad en de gewenste hoeveelheid kastruimte. De apparatenset en eventuele accessoires zijn vervolgens de laatste keuzes. Na het kiezen van ieder element komt je prijsindicatie tevoorschijn. Ga je over je budget heen volgens de budgetplanner of hou je juist nog wat over? In de budgetplanner pas je gemakkelijk je keuzes aan, zodat je bijvoorbeeld direct ziet wat meer of minder kastruimte of andere keukenapparatuur voor effect heeft op de totaalprijs. Zo kom je er snel achter wat je keuken gaat kosten.

De gemiddelde keukenprijs

De gemiddelde keukenprijs kan sterk variëren. Geen enkele keuken is hetzelfde en de inrichting hangt volledig af van je smaak en keuzes. Om je toch een idee te geven van de kosten die komen kijken bij een keuken, kunnen wij je vertellen dat de gemiddelde kosten van een keuken rond de € 5000,- liggen. Dit bedrag kan ook fors lager, als je bedenkt dat er al keukens aangeboden worden vanaf € 1299,-. Natuurlijk kan het bedrag ook veel hoger, als je een groot budget hebt en de keuken compleet wil inrichten met de nieuwste mogelijkheden. Kortom, de kosten van de keuken hangen dus volledig af van jouw wensen.

Maak een afspraak en ontdek wat de kosten van jouw keuken zijn

Benieuwd wat je keuken kost? Kom je er niet helemaal zelf uit met de budgetplanner of heb je belangrijke vragen omtrent je nieuwe keuken? Maak dan een afspraak met een van onze professionele keukenadviseurs. Tijdens deze volledig gratis en vrijblijvende afspraak zetten zij met plezier jouw wensen om in een realistisch plan. Bovendien kun je samen diverse opties bespreken en vergelijken, zodat je met een zeker gevoel de keuzes voor je nieuwe keuken maakt. Zo kom je er snel achter wat jouw keukenkosten zullen zijn.

×