Kookplaten

Bent u op zoek naar een kookplaat die goed bij uw kook- en keukenstijl past? Dan helpen wij u graag door het uitleggen van de mogelijkheden en het geven van tips. Er is namelijk volop keuze uit diverse kookplaten: van elektrisch tot keramisch en van een strak design tot een klassiek design. Waar gaat uw voorkeur naar uit? Lees snel verder en ontdek welke kookplaat in uw keuken thuishoort.

Welke soorten kookplaten zijn er allemaal?

Wat kookplaten betreft kunt u vele kanten op. Om u te helpen leggen we graag uit welke soorten kookplaten er allemaal zijn en wat de bijbehorende eigenschappen zijn. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken en jarenlang genieten van een keuken met passende kookplaat. Klik op de kookplaat naar keuze voor meer informatie over de betreffende kookplaat.

 • Inductiekookplaat. Koken op inductie is duurzaam doordat enkel de bodem van de pan verhit wordt. Daarnaast staat een inductiekookplaat prachtig in iedere keukenstijl.
   
 • Gas kookplaat. Koken op gas is koken op gevoel. U ziet heel goed of het vuur hoog of laag staat dankzij de pit. Met een gaskookplaat warmt u snel uw pannen op groot vuur.
 • Elektrische kookplaat/keramische kookplaat. Het voordeel van een elektrische of keramische kookplaat is dat u langer geniet van restwarmte. Laat uw gerecht of sausje even pruttelen wanneer u de kookplaat na het koken uitzet.
   
 • Kookplaat met afzuiging. Wilt u uw keuken voorzien van luxe? Kies dan voor een kookplaat met afzuiging. Geurtjes worden direct bij de kern weggezogen en doordat u geen afzuigkap heeft, geniet u tegelijkertijd van een strakke uitstraling.

Kiest u voor gas of inductie?

Vroeger kookten we massaal op gas. Sinds een aantal jaren zien we dat mensen steeds meer van gas naar inductie gaan. Wanneer u een kookplaat gaat kopen is het belangrijk om allereerst een keuze te maken tussen gas of inductie. Zo kunt u gerichter zoeken en komt u sneller tot het vinden van uw ideale kookplaat. We leggen u daarom graag het verschil uit tussen koken op gas of inductie.

Koken op gas

Koken op gas is een vertrouwde manier van koken en zien we daarom nog steeds vaak terug in keukens. Wanneer u een gasaansluiting heeft en het gas gebruikt voor het opwarmen van uw woning is gas bovendien de goedkoopste keuze.

Voor- en nadelen koken op gas

 • Traditionele kookervaring
 • Fijn als je vaak wokt

- Moeilijk schoonmaken

- Minder veilig

- Minder energiezuinig

Koken op inductie

Koken op inductie is een manier van koken met elektriciteit. In nieuwbouwwoningen wordt tegenwoordig steeds vaker voor inductie gekozen. Dit komt doordat inductie een relatief schone manier van koken is. Er gaat weinig energie verloren bij koken op inductie. Wanneer we dit vergelijken met gas wat flinke transportkosten met zich meebrengt, is inductie een duurzamere, energie-efficiëntere keuze.  

 Voor- en nadelen koken op inductie

 • Energiezuiniger
 • Extra veilig
 • Makkelijk schoon te maken

- Geen traditionele kookervaring

- Wokken gaat minder goed

Verschil tussen inductie en keramisch koken

Inductie en keramische kookplaten werken beiden op elektriciteit. Toch zijn er een aantal verschillen. De manier van opwarmen is anders. Bij inductie verwarmen de pannen sneller door middel van een magnetisch veld. Bij een keramische kookplaat duurt het verwarmen wat langer, doordat de kookplaat eerst de verwarmingselementen verwarmt en daarna pas de pan. Daarnaast kost koken op inductie minder energie dan koken op een keramische kookplaat. Een inductie kookplaat is ook nog eens veiliger dan een keramische kookplaat. De inductiekookplaat is namelijk voorzien van kinderbeveiliging en schakelt automatisch uit wanneer u de pan eraf haalt. Een keramische kookplaat blijft daarentegen na het koken nog een tijdje warm, waardoor u bij onoplettendheid kans hebt op verbranding van uw handen. Ook schakelt de keramische kookplaat niet automatisch uit na het koken.

Tips bij het kopen van een kookplaat

Naast bovenstaande keuzes dient u ook een keuze te maken uit hoeveel pitten u wilt. Bent u een uitgebreide koker en hebt u veel pannen tegelijk nodig? Dan is een meerdere pits kookplaat onmisbaar in uw keuken. Maakt u niet vaak uitgebreide gerechten en houdt u van simpele gerechten? Dan volstaat een vier pits kookplaat voor u. Daarnaast is er ook een mogelijkheid om in plaats van een kookplaat te kiezen voor een compleet fornuis. Het voordeel van een compleet fornuis is dat deze een echte blikvanger is in uw keuken. In een grote, landelijke keuken komt een fornuis prachtig tot zijn recht.

Kom langs en laat u adviseren!

Wilt u een kookplaat kopen, maar wilt u eerst wat meer informatie krijgen? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs. In onze keukenzaken staan de adviseurs graag voor u klaar om u te voorzien van passend advies. Zo komt u alles te weten over de kookplaten en ontdekt u welke kookplaat het beste bij uw wensen en kookstijl past.  

×