Nieuwe keuken kopen of renoveren?

Wanneer is het verstandig om voor een keukenrenovatie te kiezen en wanneer is een nieuwe keuken een betere optie? KeukenConcurrent heeft voor u de voor- en nadelen op een rijtje gezet. Zo kunt u zelf ontdekken wat voor uw keuken de beste oplossing is. In de meeste gevallen levert het opknappen van uw keuken vele kostenvoordelen op. Echter wanneer een keukenrenovatie een te grote omvang krijgt, kan een nieuwe keuken meer voordeel opleveren. 

Wilt u meer te weten komen hierover? Lees dan snel verder. Onze keukenspecialisten geven u graag tips rondom de keuze om wel of niet te renoveren, maar lichten ook een aantal andere mogelijkheden uit.

Verschillende mogelijkheden renoveren

Als eerste is het van belang om te realiseren dat er verschillende mogelijkheden zijn op het gebied van renoveren. Wilt u bijvoorbeeld alleen uw keukenkastjes opknappen of kiest u voor het volledig vervangen van de wrapfolie van uw keuken? Dit zijn twee mogelijkheden, maar logischerwijs zijn er nog veel meer opties te bedenken om uw keuken te voorzien van een nieuw uiterlijk. Het is hierbij van belang om te realiseren dat hoe meer u uw keuken wilt vernieuwen, hoe minder interessant een renovatie kan zijn. Benieuwd wanneer een keukenrenovatie wel of geen voordeel biedt? Lees dan snel verder.

Voordelen van een keukenrenovatie

Indien u kiest voor een keukenrenovatie, brengt dit vele voordelen met zich mee. 

  • Een van de belangrijkste voordelen van het renoveren van uw keuken is dat een keukenrenovatie vaak goedkoper is dan een nieuwe keuken. Alhoewel het opknappen van uw keuken relatief goedkoop kan zijn, kunt u door middel van een keukenrenovatie wel uw keuken voorzien van een compleet nieuwe ‘look’. Voor wie graag een nieuwe keuken wil, maar momenteel niet voldoende budget heeft om een nieuwe keuken aan te schaffen, is het renoveren van uw huidige keuken de perfecte oplossing. 
  • Een ander belangrijk voordeel is dat door middel van het opknappen van uw keuken de waarde van uw huis aanzienlijk kan stijgen. Aangezien een keukenrenovatie minder kost dan het plaatsen van een nieuwe keuken, is het mogelijk om uw huis in waarde te laten stijgen door deze renovatie. Dit is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte van de renovatie. Onze keukenexperts kijken graag met u mee naar wat voor u de meest voordeligste optie is om uw keuken zoveel mogelijk in waarde te laten stijgen.

Nadelen van een keukenrenovatie

Natuurlijk zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan het renoveren van uw keuken:

  1. Als eerste is de indeling van een keuken moeilijk te wijzigen aan de hand van een renovatie. Indien u dit toch graag wilt, stijgen de kosten van uw renovatie aanzienlijk. Dit kan ervoor zorgen dat het aanschaffen van een nieuwe keuken mogelijk interessanter wordt. Wilt u de gehele indeling van uw keuken veranderen? Dan raden wij u dus ook aan om voor een nieuwe keuken te kiezen. 
  2. Een ander nadeel van het opknappen van uw keuken kan zijn dat de fabrikant van uw keuken bepaalde onderdelen niet meer levert. Zo kan het zijn dat uw fabrikant de gewenste afmeting van uw keukendeurtjes niet meer levert. Als dit het geval is, moeten de deurtje speciaal op maat gemaakt worden. Logischerwijs is dit duurder dan het simpelweg bestellen van nieuwe deurtjes voor een nieuwe keuken. Hierdoor is het ook in dit geval verstandiger om te kiezen voor een nieuwe keuken. 
  3. Tot slot tovert een keukenrenovatie uw keuken niet om tot een nieuwe keuken. Als uw keuken van ouderdom uit elkaar valt, dan is het niet verstandig om alleen enkele onderdelen, zoals de keukendeurtjes of het keukenblad, te vervangen. Uw keuken kan er dan misschien wel beter uit zien, maar zal nog maar een paar jaar meegaan. Het is dus noodzakelijk om altijd rekening te houden met de huidige staat van uw keuken.

Andere mogelijkheden: doorsparen, showroomkeuken of goedkope keuken

Naast het kiezen voor een keukenrenovatie of het onmiddellijk aanschaffen van een nieuwe keuken, zijn er nog veel meer mogelijkheden. 

Doorsparen voor een keuken

Doorsparen

Een goed alternatief voor mensen waarbij een keukenrenovatie niet voldoet, maar er momenteel ook geen budget is voor een nieuwe keuken, is doorsparen. Door het vervangen van uw huidige keuken een tijdje uit te stellen, kan er op de lange termijn veel voordeel behaald worden. Indien uw keuken de beste jaren heeft gehad, zal een keukenrenovatie niets oplossen. In dit geval is het dan ook beter om nog even door te sparen voor een nieuwe keuken, zodat u op de lange termijn van meer voordeel geniet. 

Showroomkeukens

Showroomkeuken

Daarnaast zijn er ook manieren waarmee u direct van een nieuwe keuken geniet zonder dat u eerst nog hoeft door te sparen. Want ook met een wat kleiner budget, is het mogelijk om een nieuwe keuken aan te schaffen. Kies bijvoorbeeld van het kopen van een showroomkeuken. Dit zorgt vaak voor een interessant prijsvoordeel. Bekijk hier alle showroomkeukens van KeukenConcurrent

Goedkope keuken

Goedkope keuken

Daarnaast is het ook mogelijk om uw nieuwe keuken aanzienlijk in prijs te verlagen door enkele onderdelen te vervangen door goedkopere onderdelen. Vervang bijvoorbeeld de keukenapparatuur door een goedkoper merk of kies voor een kunststof werkblad. Immers is kunststof vaak goedkoper dan andere materialen, zoals hout, graniet of composiet. Zo profiteert u toch van een nieuwe keuken binnen uw eigen gewenste budget. Lees ook eens onze tips voor een budget keuken.

Ontdek wat voor u de beste optie is

Benieuwd welke optie voor u het meeste voordeel biedt? Onze adviseurs voorzien u graag van een vrijblijvend advies over hoe u uw keuken het beste kan voorzien van een nieuw uiterlijk. Maak een afspraak met een van onze adviseurs en kom langs in een van onze showrooms.

×