Klassieke keukens

Klassieke keukens, ook wel bekend als nostalgische keukens, stralen veel warmte en gezelligheid uit. Ze worden ook benoemd als nostalgische keuken omdat ze vaak een wat ouder en artistiek uiterlijk hebben, dat doet denken aan vroeger. Een keuken met klassieke stijl kenmerkt zich onder andere door bijzondere ornamenten, zuilen en symmetrische lijnen. De statige en tegelijkertijd elegante uitstraling creëren een lust voor het oog. Bekijk hieronder verschillende voorbeelden van de klassieke keuken en lees meer over de verschillende onderdelen die zorgen voor de kenmerkende, nostalgische sfeer.

Jaren ‘30 retro keukenstijl

De jaren ‘30 keuken is een variant van de klassieke keuken. Deze keuken staat ook bekend als de retro of vintage keuken, dankzij de sfeervolle en typerende elementen die doen denken aan vroegere tijden: in dit geval een heel specifieke tijd. Een keuken uit een jaren ‘30 woning is divers uit te voeren, maar beschikt vaak over een paar kenmerkende onderdelen.

Het speelse contrast tussen zwart en wit zie je bij deze stijl terug in bijvoorbeeld een geblokte vloer, dit maakt een keuken echt retro. Een granieten aanrechtblad en een groot, opvallend fornuis dat contrasteert met de rest van de keukenkasten zie je ook vaak terug in een keuken met jaren ‘30 stijl. Dankzij het landelijke karakter en de warme sfeer is de jaren ‘30 keuken een van de populairste keuzes op het gebied van keukenstijlen.
 

Nostalgische en retro elementen in de keuken

Er zijn een aantal elementen die je aan een klassieke keuken kunt toevoegen om ervoor te zorgen dat je echt die nostalgische, retro sfeer krijgt. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje. 

Retro-keukenaccessoires

Retro keukenaccessoires

Bijzondere broodmanden, schalen of vazen zijn typische, retro keukenspullen. Vintage keukenspullen zorgen voor een authentieke sfeer. Zolang het genoeg franje heeft en authentiek oogt, zijn het perfecte retro of vintage keukenaccessoires.

Vintage-keukenkastjes

Vintage keukenkast

Een vintage keukenkast is groot, vaak van hout gemaakt en naar wens met fraaie, glazen deuren. Deze kast is statig en tegelijkertijd erg sfeervol. Een retro keukenkast heeft nagenoeg dezelfde karakteristieken, maar dan iets uitgesprokener.

Retro-keukenapparatuur

Retro keukenapparatuur

Een fornuis is het pronkstuk in de klassieke, nostalgische keuken. Deze mag daarom goed opvallen door bijvoorbeeld grote, zilveren draaiknoppen en een glanzende, zwarte kleur. Bij retro keukenapparatuur geldt: hoe groter hoe beter.

Nostalgische-keukenkraan

Nostalgische keukenkraan

Een nostalgische keukenkraan is de kers op de taart. Klassieke kranen in de keuken kenmerken zich door de sierlijke, ronde vormen. Een nostalgische spoelbak in de klassieke keuken is vaak vervaardigd van graniet of een ander natuurlijk materiaal.

×